Népszabadság

Lakástrend

Monolit ház

Olcsón, gyorsan, betonból

A tavalyi árvizek családok tucatjait tették hajléktalanná Észak-Magyarországon. Sokan igyekeznek azóta is segíteni a bajbajutottakon, otthont teremteni az elmosott házak helyett. Kifejezetten a veszélyes árvízi területekre ajánl tartós építészeti megoldást egy nonprofit építőipari társulás, a Beston: betonházakat. Három családi otthon már meg is épült Felsőzsolcán adakozásból.

Borlói Mátyás gépésztechnikusként 15 éve foglalkozik a betonból épült családi házak lehetőségeivel. Meggyőződése, hogy ez a kipróbált és régóta széles körben használt építőanyag a jól megválasztott technológia és a szervezett, ütemezett munkavégzés révén nagyon rövid idő alatt, költséghatékony és páratlanul tartós szerkezetet eredményez. Jelenleg építésztechnikus fiával, illetve közgazdász és műszaki menedzser bevonásával működtetik és igyekeznek népszerűsíteni a Beston integrált építési rendszert, aminek nagy lökést adott tavaly ősszel az önkormányzati támogatás mellé azonnal negyvenmillió forint támogatást nyújtó Holcim Hungária Zrt., lehetővé téve az extra gyors és hathatós segítséget a rászorulóknak.

Sajnos a beton erényeit Magyarországon elhomályosítja a rossz emlékű panelépítészet – foglalja össze a legfőbb ellenálló tényezőt Borlói Dániel. Középületnél elfogadják a betonfalakat, lakóháznál idegenkednek tőle, pedig a világban a legnevesebb építészek terveznek csupasz betonból luxusélettereket Svájctól Japánig. Ők épp az ellenkező célra próbálják propagálni a monolit lakókubusokat: kis alapterületű, gyorsan és olcsón felhúzható, az extrém természeti helyzeteknek – árvíznek, földrengésnek, omló löszfalaknak – ellenálló házak, szociális és szükséglakások építésére, a sajátos magyar ingatlanpiachoz és adottságokhoz optimalizált, de előremutató szempontok szerint.

Házilagos kivitelezés

A cél érdekében olyan építéstechnológiát dolgoztak ki, amely egyszerre használ gépesített ipari módszereket és teszi lehetővé részben a házilagos kivitelezést. Szó sincs azonban soha véget nem érő kalákás építgetésről. A szerkezetkész állapothoz elég kettő hét, az árvízkárosultak számára épülő házakat pedig jó szervezéssel az alapásástól 60 nap alatt beköltözhető állapotba hozták. A monolit ház zsalutáblás módszerrel épül, ami a tervezők szerint szinte bolondbiztos: aki látott már vízmértéket és kalapácsot, könnyedén megtanulja, így helyi vagy saját munkaerő is hasznosítható. Az alapozás és a belső táblák felállítása után helyezik be konszignálás alapján a nyílások kereteit, a vasalást, az elektromos és gépészeti szerelvényeket, a víz- és fűtésrendszer csöveit. Ha jól és előrelátóan terveztek, soha többé nem kell vésni és vezetékezni. Érdemes előre gondolkodni, például az alternatív falfűtés és a hűtés csövezetét ilyenkor némi pluszköltséggel elhelyezni, vagy a szükségesnél több dugaljat beépíteni.

A külső táblák felszerelése után pumpával öntik és vibrálják a mixerbetont. Hasonló módon készül az alátámasztott zsalutáblás sík vagy koporsófödém, ami az öntés hetében kizsaluzható, terhelhető a fedélszék vagy a héjazás számára. A falakat is egy nap után kizsaluzzák, kezdődhet a nagytáblás külső szigetelés és felületképzés, majd a nyílászárók behelyezésével és a támaszok ritkításával a belső munkálatok. A zsaluzott fal annyira sima, hogy vakolás helyett elég a glettelés és csiszolás, rögtön festhető, tapétázható a felület. A belső terek kialakítása könnyűszerkezettel vagy hagyományos nedves technológiával, illetve a burkolás és egyéb szakmunkák házilagosan és ütemezve is történhetnek, miután a ház nagyon rövid idő alatt szerkezetkész, tiszta állapotba kerül.

Olcsó és gyors

Apa és fia hosszú listát sorol az előnyökről. Az eddigi tapasztalatok szerint legalább egyharmadával olcsóbb a hagyományosnál a Beston redszere, miközben gyorsabb és tisztább építést tesz lehetővé. A külső szigetelés növelésével és tripla üvegezésű nyílászárókkal a ház akár passzív minősítésig is eljuthat, de mindenképpen energiatakarékos lesz. Ezt fokozza opcionálisan a megújuló energiaforrásokat kihasználó és olcsón beépíthető falfűtés és hűtés – Borlói Mátyás sokéves tapasztalata alapján a födémbe helyezett csövezést javasolja, annak hatásfoka a legmagasabb. Így jól kombinálhatók a hagyományos és a legújabb fűtési rendszerek.

Az összmegtakarítást a jelentősen csökkent élőmunkaerő igénye, az egyszerű, házilagos munkafázisok (például a zsalutáblák szerelése) és a kevés utómunkát igénylő, tökéletes felületek jelentik. Nem mellesleg a hagyományosnál vékonyabb falazat – 15 cm monolit beton és 25-40 cm hőszigetelés – növeli a hasznos alapterületet, átlagos családi háznál 5-8 négyzetméterrel. Ez végeredményben plusz egy tárolóhelyiség, tágasabb terek vagy nagyobb eladási érték formájában jelentkezik.

Árvízveszélyes területre is

A rendszergazdák kiemelik a módszer jelentőségét árvízveszélyes, ártéri területen. Könnyen megemelhető a padlószint, ami passzív védelmet jelent, és az elektromos vezetékezést is könnyedén, pluszköltség nélkül megoldják úgy, hogy padló helyett övmagasság felett és plafonban fut minden vezeték.

Energiatakarékos bérlakások

A Beston legújabb programja az olcsó, kis alapterületű, de tartós és kiváló minőségű, hosszú távon fenntartható és energiatakarékos bérlakások kialakítására tesz kísérletet. Nem társasházakról és bérházakról, hanem egyedi családi házakról, illetve azokból kialakított lakóparkokról és komplex problémakezelésről van szó, ami a vidéki városokban és településeken élők igényeihez igazodik. Igyekeznek pragmatikus szemlélettel szó szerint egy tető alá hozni a magas színvonalú építési technológiát a sajátos szociális és üzleti szempontokkal, kiváló minőséggel, mindezt nem elméleti szinten, hanem a mai magyar valóság talaján. Nem kis feladat, betonszilárd kitartást kívánunk nekik.

Eredeti cikk: itt.